O nama

Silk by Zdravokosa je nastala iz — priče! Na putu do tržnice u Fesu, vozač taksija mi je predložio svilenu jastučnicu kao neobičan suvenir koji bih mogla ponijeti iz Maroka.

Poslušala sam ga i pet godina kasnije, nastala je Silk by Zdravokosa! Otprilike od tada učim o raznim svilama, o porijeklu tkanine, o načinu bojenja, o različitim tkanjima, o održivim principima po kojim bi tekstilna industrija trebala poslovati… Danas imamo ekološki održivo, etički i lokalno proizvedene proizvode od kvalitetne 100% svile, i svakodnevno radimo na unaprijeđenju kako proizvodnje, tako i poslovanja.

Odavno su svoj dom pronašle na uzglavljima širom Europe, i uspavljuju više žena nego što sam mogla zamisliti kad sam prvi put ispričala priču iz Fesa.

Naša svila je porijeklom iz italije, a kroji se i šije u Bosni i Hercegovini. Paketiće koje šaljemo u Evropsku uniju i van Evrope šaljemo iz našeg distributivnog centra u Hrvatskoj. Naše pakovanje je od recikliranog papira, i 95% od pakovanja je moguće ponovno reciklirati. Proizvodi se lokalno, u BiH, kako bismo smanjile karbonski otisak brenda i izbjegle transport.

Nedugo nakon prvih svilenih jastučnica koje su se rasprodale u rekordnom roku, na red su došle i svilene gumice za kosu, a zatim smo u naš mali shop dodale i svilene kapice za spavanje, svilene marame, svilene trake za kosu, te svilene posteljine za bebe i djecu.

Kako sam napomenula, ekološka održivost je jako važan princip našeg brenda, te je u sklopu našeg shopa i svileni outlet. U njega smo smjestile svilene gumice za kosu, svilene trake, svilene marame i još ponešto, a skrojile smo ih od ostataka svile, ili su to naši proizvodi sa manjim greškicama. Cilj nam je da minimiziramo ostatke tkanine i otpad u proizvodnji, pa tako u outletu sve košta 2EUR!

Planiramo još mnogo svilenih novosti (među kojima su najnovije svilene pidžame!), pa predlažem da nam ostavite svoj mail kako biste bili u toku!

Silk by Zdravokosa priča počinje i završava sa sjajnim ženama, i sve radimo ručno i timski, od dizajna, preko krojenja i šivanja, pa do finalnih detalja i pakovanja! Zerina i Mia su naše asistentice prodaje, a Jasmina vodi sjajni tim u proizvodnji. Nermana i Adina su primarno zadužene za kreativni dio brenda i krojenje prvih uzoraka, dok su Dragana i Nada zaslužne za savršene i izdržive šavove na našim svilenim divoticama. Fotografije koje naprosto VOLIMO radi Aida, a ekološki prihvatljivo pakovanje je osmislila Maja. Neizmjerno sam sretna što naš tim čine sjajne i sposobne žene!

Radosno pripremamo i pakujemo sve vaše paketiće — a onda jedva čekamo da stignu na vašu adresu! Jako bi nas obradovalo da nam javite kako Vam se čini naša svila!

Za sva pitanja, primjedbe, kritike, pohvale, posebne zahtjeve, zahtjeve za iznenađenja, posebne poklone ili bilo šta drugo, tu smo na mailu silk@zdravokosa.com i na broju telefona za Viber, WhatsApp, iMessage ili SMS +387 61 97 67 57 — pišite nam!

Zdravokosa <3